Lørdag 2018

printer

PRINT PROGRAM

Vælg scene

DR K-scene

Grøn scene

Blå scene

Rød scene

10:00M: = moderator

10:20

Officiel åbning af Historiske Dage og morgensang fra Højskolesangbogen

Københavns nye kulturborgmester, Niko Grünfeld, taler og foretager den officielle åbning af Historiske Dage 2018. Før og efter åbningen er der fælles morgensang, akkompagneret af Højskolehistorisk Forening.

10:30

Damp, smør og vandlåse. Industri- og forbrugersamfundet i støbeskeen

Elektrisk belysning, larmende dampmaskiner, henkogte ananas og køkkentøj i støbejern. Det var blot nogle få af de ting, man kunne opleve på Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888. Med udgangspunkt i fantastiske billeder fra udstillingen af alt fra fejekoste i imponerende vifteopsatser til tårne af øl, tobak og konserves snakker de to kulturhistorikere Liv Thomsen og Louise Skyggebjerg om industri- og forbrugersamfundet i støbeskeen. De deler fascinationen af 1800-tallets samfund i forandring. Førstnævnte har behandlet perioden i utallige tv-udsendelser. Sidstnævnte har netop udgivet bogen ”Industri på udstilling” om dansk industrihistorie fortalt med udgangspunkt i udstillingen i København 1888.

10:30

I regimets hjerte – Damaskus før og nu

Adam Holm kender den syriske hovedstad Damaskus indgående fra adskillige ophold, også under den igangværende borgerkrig. Herfra har Assadfamilien siden 1971 styret landet og hele regionen med hård hånd. Hvad har byens betydning været historisk set? – og hvordan ser fremtiden ud? Adam Holm i samtale med redaktionschef på Weekendavisen og tidl. Mellemøstkorrespondent Klaus Wivel.

10:30

Berlinmuren, flugthjælperne og den danske forbindelse

Kort efter Berlinmurens opførelse i august 1961 voksede en undergrundsbevægelse af flugthjælpere frem i Vestberlin. Bevægelsen, der i begyndelsen primært bestod af folk fra studentermiljøet, blev kendt for at hjælpe DDR-borgere ud via flugttunneler, skjulte hulrum i biler og forfalskede pas. De fleste flugtforsøg fandt sted på bygrænsen i Berlin, men også Danmark kom til at spille en væsentlig rolle i det dramatiske koldkrigskapitel – en lang række danskere kastede sig nemlig ind i kampen for de indespærrede østtyskere. Men hvem var flugthjælperne, hvilke metoder benyttede de sig af, og hvad drev dem i det farlige arbejde? Journalist og forfatter Jesper Clemmensen i samtale med Rasmus Dahlberg.

10:50

Dansk fodbold og arven fra 1864

Den måde, vi spiller fodbold på i Danmark, er formet af nederlaget på Dybbøl. Med de tabte landsdele mistede vi vores sprogligt kulturelle mangfoldighed. Siden fulgte opdyrkningen af heden, andelsbevægelsen, højskolerne og ‘det socialdemokratiske århundrede’. Vi er gode til at få et lille hold til at fungere – men e vi også knap så gode til at gøre plads til enere? Fodboldhistoriker og forfatter Svend Rybner i samtale med journalist på Orientering på P1 Brita Kvist Hansen.

10:30

Danmarks historie til debat

Gennem tusind års historie, præget af folkeligt fællesskab og modvilje mod storhed og voldsomme forandringer, har danskerne skabt et lille demokratisk og harmonisk velfærdssamfund. Sådan lyder fortællingen om Danmark. Men den er bare ikke rigtig: Den danske nation og dens historie er præget af konflikter og ikke konsensus. Historikerne Rosanna Fabøl og Rasmus Glenthøj i samtale med redaktør og radiovært Christoffer Emil Bruun.

10:50

11:00

11:00

Istedgade overgiver sig aldrig: oprør mod nazisterne

I sommeren 1944 fik københavnerne nok af den tyske besættelse og gjorde modstand mod naziregimet med strejker, bål, barrikader og kampe i gaderne. 100 mennesker blev dræbt og over 600 såret. Journalist og tv-dokumentarist Ole Retsbo viser klip fra ny dokumentar til DR K og taler med historiker Michael Kjeldsen om oprøret og dets betydning.

11:30

København i billeder – 1945-72

Tag med forfatter og museumsinspektør Kåre Lauring en tur ned ad memory lane og få historierne bag billederne af København fra krigstid og højkonjunktur til 23. april 1972, da den sidste sporvogn kørte sin sidste tur. Moderator er historiker Asser Amdisen.

11:00

Hvorfor ikke fred i Mellemøsten?

Udenrigsminister Per Stig Møller spillede som EU-formand en væsentlig rolle i udformningen af den ’Køreplan for fred’ mellem Israel og Palæstina, som den såkaldte Mellemøstkvartet bestående af USA, EU, FN og Rusland stod bag i 2002. Indsatsen lykkedes ikke, men i erindringsbogen ”Udenrigsminister i krig og fred” og i denne samtale med seniorforsker Steen Andersen fra Rigsarkivet løfter Per Stig Møller sløret for, hvor tæt man i 2002 var på en varig fred i Mellemøsten.

11:30

1. verdenskrig og Danmark

Efter afslutningen på 1. verdenskrig brød imperier og kejserriger sammen. Tyskland blev den store taber. Vores egen tid voksede politisk og kulturelt ud af den gamle verdens ruiner. Danmark spillede ingen central rolle for krigen, men krigens udfald fik alligevel store konsekvenser. Professor ved Freie Universität, Berlin, Daniel Schönpflug og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller drøfter det dansk-tyske forhold ud fra bogen Kometår 1918-1923 – Verden i opbrud.

11:50

Soldat under Christian IV

I 1625 hyrede Christian IV et stort antal hvervede soldater og greb ind i Trediveårskrigen på protestanternes side. Hvordan gik det for sig, og fik soldaterne den hyre, som kongen højtideligt havde lovet dem, da de svor ham troskab på mønstringspladsen? Tøjhusmuseets chef, Jens Carl Kirchmeier-Andersen, fortæller til journalist Jacob Frische, hvorfor Christian IV’s skæbnesvangre nederlag i slaget ved Lutter am Barenberge var en god forretning for kongen, i hvert fald på den korte bane.

11:10

D-Dag – invasionen i Normandiet

Nogle af 2. verdenskrigs mest afgørende begivenheder udspillede sig på Normandiets strande i juni 1944. Få en forsmag på Cultours’ militærhistoriske rejse til invasionskysten og Normandiet, når major, cand.mag. Niels Vistisen og direktør, cand.mag. Torsten Granov fra Cultours beretter om ukendte og fascinerende aspekter af operationen og om de soldater, som deltog i den.

11:30

Sukkerkager og iPhones

Det er ikke nemt at holde pengene i lommen, når butiksvinduerne lokker med varer i tusindvis. Men forbrug har siden 1600-tallets apoteker spredt sig til alle områder af hverdagslivet. Lyt med, når Helle Strandgaard Jensen, Kristoffer Jensen og Liv Thomsen dykker ned i forbrugets skatkiste.

11:50

Overflod for enhver

Fra udstillinger af ”levende Japanere” til introduktionen af plastic – Magasin har i sine 150 år inspireret og introduceret danskerne for nye måder at forstå verden gennem ting, vi ikke altid vidste, vi havde brug for. Julia Lahme i samtale med DR K-vært og modeekspert Chris Pedersen.

11:00

Hvorfor er vikingen aldrig syg?

Museum Vestsjælland præsenterer nogle af de sejlivede myter fra vikingetiden gennem det ”tegnede ord”. Mens ph.d. Andreas Bonde Hansen fortæller, tegner illustrator Erik Petri det fortalte. Denne enkle form for historieformidling blev præsenteret første gang i forbindelse med Historier om Danmark i Sorø. Publikum blev grebet af Andreas’ levende og uhøjtidelige fortællestil og af Eriks evne til at følge med i sin karakteristiske tegnede streg. Efterfølgende bliver tegningen gjort færdig på museets stand, hvor den vil hænge hele weekenden.

11:30

Vikingeguldet

Det rejste nye spørgsmål, da Danmarks største guldskat fundet på en mark nær den lille landsby Hygum. Skatten indeholder 1,4 kg guld, en helt ufattelig rigdom. Men hvorfor lå guldet der? Det hører til i en tid, hvor Gorm den Gamle tog kongemagten i Danmark, og guldet kunne være blandt de alliancegaver, som Gorm skulle bruge for at konsolidere sin magt. Det hører også til i en tid, hvor presset fra det tysk-romerske kejserrige var enormt. Hør den spændende historie om vikingeskatten, som efter 1000 års hvile i den sorte muld, nu endelig er kommet frem i dagens lys igen.

11:50

Nazisme på mikroniveau

Da nazisterne kom til magten i Tyskland, blev forfatteren Hans Fallada boende i Berlin, hvor han skrev sine berømre romaner Alene i Berlin, Mareridt i Berlin og I mit fremmede land, som alle kredser om den fysiske og mentale ruin, 2. verdenskrig efterlod Tyskland i. Med udgangspunkt i Falladas forfatterskab taler Weekendavisens Tysklandskorrespondent Jesper Vind og filosof og forfatter Peter Tudvad om nazisme på mikroniveau.

12:00

12:00

Personlige breve fra de seneste 200 år

Hør Georg Metz og Lasse Jensen læse op fra en række sjove, sørgelige og overraskende breve af kulturpersoner og dissidenter, der enten frivilligt eller tvungent har befundet sig på afstand af Danmark, hjemmet, familien eller det normale samfund. Det er personlige, historiske breve, der for et øjeblik ophæver adskillelsen i tid og sted mellem den, der skriver, og den, der læser.

12:30

Stygge Krumpen – kirkens sidste rockstjerne

Manden gik gennem livet med et tegneserie-navn. Generation efter generation af historikere har kopieret anklagerne fra reformationen i 1536. Men hvad skete egentlig? Hvad foretog han sig? Hvad kan vi nøgternt sige om ham og hans liv ud fra kilderne? Ikke så lidt endda. Kom og mød en arrogant, jernhård, charmerende, hasardspillende politiker, der blev landets sidste kirkefyrste. Og kirkens sidste rockstjerne. Bandet Almune leverer musikken.

12:20

Den militære E-tjeneste og spionerne i Sønderjylland

Under de slesvigske krige oprettede hærene efterretningstjenester og hvervede spioner. I årene efter 1864 og frem til første verdenskrig blev en permanent E-tjeneste opretholdt i fredstid. Hvem var spionerne syd for grænsen, hvordan arbejdede den hemmelige tjeneste, og hvad var straffen for spionage? Rene Rasmussen interviewer Kristian Bruhn.

12:40

Danmarkshistorien og DIG

Danmarks måske mest mundrappe historiker argumenterer for, at tre dramatiske og blodige, men dog underholdende, begivenheder i danmarkshistorien faktisk har påvirket den måde, du lever på i dag, og sandsynligvis også vil påvirke din fremtid.

12:10

Kampen om de danske sjæle

2017 var store reformationsfejringsår. 500-året blev markeret med storhed og stolthed af treklangen stat, kirke og kongehus. Men kan indførelsen af protestantismen som påstået virkelig sættes i direkte forbindelse med det senere velfærdssamfund, ligestilling mellem kønnene og borgerrettigheder i al almindelighed? Reformationen var langtfra den frihedsbevægelse, den er blevet gjort til. Den nye statsreligion blev fra 1536 påtvunget befolkningen af en magtelite, og Danmark var i århundrederne efter at sammenligne med en totalitær stat. Samfundsforsker og debattør Bjørn Thomassen argumenterer i en samtale med ph.d. i historie, debattør og klummeskribent Mikael Jalving for, at der er gode grunde til, at historien bør gentænkes og genskrives.

12:30

Når ræven vogter gæs

Middelalderhistoriker Torben Svendrup er en af forskere, som ved mest om kalkmalerierne i de danske middelalderkirker. Mange af motiverne er religiøse – andre satiriske og obskøne. De fleste blev malet i årtierne op til reformationen og er som sådan en enestående kilde til at forstå de tanker og forestillinger, som ulmede blandt jævne bønder. Set i det perspektiv repræsenterer kalkmalerierne den lyse og mangfoldige middelalder, hvor der var plads til selvstændige og lokale fortolkninger af troslivet og opgør med autoriteter. Efter reformationens indførelse bliver de nye kalkmalerier pludselig stramt styret af statskirkens lutherske doktriner. Den legende og lyse middelalder var forbi! Kom bag om middelalderens og reformationens billedsprog i denne samtale med redaktør Anders Ellebæk.

12:50

På sporet af 1. verdenskrig

Museumsinspektør Rene Rasmussen fra Sønderborg Slot er rejseleder, når Historiske Dage Rejser i 2018 arrangerer historiske temarejser til Sønderjylland.

12:20

Mellem myte og mytteri: De danske Spaniensfrivilliges fortælling

Hundredvis af unge danskere drog til fronten under Den Spanske Borgerkrig. De var motiveret af mange forskellige ting, men flertallet af dem endte med at understøtte den samme fortælling om det godes kamp mod det onde, om heltegerninger og krigsførelse i en højere sags tjeneste – selvom mange danskeres ophold ved fronten var præget af traumer, frygt, resignation og forsøg på at desertere. Morten Møller, historiker og forfatter til ’De Glemtes Hær’ om de danske Spaniensfrivillige, bliver interviewet af journalist, forfatter og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard.

12:40

Danske patrioter – helte og skurke under 2. verdenskrig

Da tyskerne 9. april 1940 besatte Danmark, følte den 19-årige Anders Lassen sig kaldet til at melde sig i britisk krigstjeneste. At Danmark uden modstand lod sig besætte, vakte en patriotisk harme i ham og adskillige andre unge mennesker. Nogle gik som han til modstand, andre som C.P. Kryssing gik i besættelsesmagtens tjeneste. Hvorfor gjorde de det? Hvad var det for nogle mennesker? Hvad motiverede dem til at handle, som de gjorde? En samtale mellem Bo Lidegaard og Thomas Harder med udgangspunktet i sidstnævntes anmelderroste serie af biografier over danske helte og skurke under 2. verdenskrig.

13:00

13:00

Historie om Danmark

Hvordan fortælles 1000 års historie på 10 timer? Kom med redaktørerne bag Historien om Danmark tæt på tilblivelsen af DR’s store historiesatsning.

13:30

Hvem går på museum?

Ifølge den seneste landsdækkende undersøgelse af museernes brugere fra 2014 er både mænd, unge og personer med en kort uddannelse underrepræsenterede på museerne. Alle kender billedet af kunstmuseernes typiske gæst som en pensioneret kvindelig gymnasielærer. Men er kultur kun for kvinder? Hvad skal der til for, at mænd går på museum? Er der brug for museer særligt for mænd eller for unge? Hvordan arbejder konkrete museer med at udvide målgruppen? Er krig, øl, biler og teknik vejen til flere mænd blandt de besøgende? Clement Kjærsgaard ordstyrer debat med repræsentanter fra tre århusianske museer: Museumsinspektør Julie Rokkjær Birch fra Kvindemuseet, museumsinspektør Søren Tange Rasmussen fra deres nabo Besættelsesmuseet og fra Den Gamle By museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

13:00

Gyldne toner fra Guldalderen

1800-tallet fostrede nogle af Danmarks bedste komponister og forfattere, som gav en arv videre: Sange med klang af de lange linier og af dansk identitet. Studenter-Sangforeningen af 1839 er Danmarks største mandskor. Sangforeningen fremfører i et veloplagt program perler fra nationalromantikkens sangskat og perioden derefter og sætter værkene i historisk relief.

13:30

Fortæl historien, for fanden!

Kom med ned i maskinrummet på Nordens største historieblad, når chefredaktør Henrik Elling øser ud af de hemmelige tips og tricks, der forvandler selv det mest kedelige knoglefund og en tør kildetekst til medrivende artikler, som alle simpelthen er nødt til at læse.

13:10

Den kulturelle erindring om 1. verdenskrig

Da 1. verdenskrig endelig sluttede for 100 år siden, stod det klart, at verden var endegyldigt forandret. I Tyskland førte krigsnederlaget til en radikal ombrydning af den nationale selvopfattelse og debat om den tyske ånd. Også i resten af verden fulgte et veritabelt boom i erindrings- og krigslitteratur i kølvandet på krigsafslutningen. Kulturhistoriker, ph.d. Adam Paulsen fortæller i en samtale med forfatter Knud Romer om, hvordan 1. verdenskrig påvirkede tysk og europæisk åndsliv og kultur.

13:30

Er Genforeningen en glædelig begivenhed?

Genforeningen i 1920 er en af de største begivenheder i danmarkshistorien i nyere tid, og forberedelserne for fejringen af 100-årsjubilæet i 2020 er allerede i fuld gang. For det danske og det tyske mindretal er der dog ikke noget at fejre, for Genforeningen markerer for dem en lang kamp for anerkendelse som nationale mindretal i en anden nationalstat. Hvilken historisk betydning har Genforeningen i Danmark, grænselandet og Europa? Og skal den markeres eller fejres? Mød historikerne Jes Fabricius Møller og Michael Böss. Moderator er generalsekretær Knud-Erik Therkelsen fra Grænseforeningen.

13:10

Gotland – det tabte land

Fra Valdemar Atterdags massakrer på de gotlandske bønder til vore dages ferie- og krimiø. Fra Bergmanns legendariske film til nutidens nordic noir-krimier. Gotland har det hele – både kulturhistorie og store naturoplevelser. Foredragsholderen har besøgt Gotland mange gange og har et indgående kendskab til den største ø i Østersøen. Cand.mag. Kathrine Bjerregaard er rejseleder på Cultours rejser til Gotland. Programmer fås på Cultours stand.

13:30

Småstat eller stormagt: Danmark i krig

Neutralitet og humanitær indsats var nøgleord for Danmark indtil 1991, hvor vi gik i krig. Lyt med, når Bo Lidegaard og Nils Christian Wang fra Forsvarsakademiet drøfter beslutninger og konsekvenser af Danmarks krigsindsats.

14:00

14:00

Historiske Dages Fornyelsespris

Historiske Dages egen pris er på 10.000 kroner og gives til en institution, virksomhed, forening, projekt eller person som har fornyet måden at formidle historie på en nyskabende måde.

14:10

STORM20 Prisen

Historie & Kunst i København uddeler STORM20 Prisen, som tildeles et kreativt projekt, der på særlig fin vis har gjort brug af historien. Det kan være oldemors gamle porcelæn lavet om til en skulptur, eller et fotoalbum fra dengang farfar var dreng sat sammen på ny – så længe det er kreativt og historisk! Vinderprojektet præsenteres, og direktør Lene Floris overdrager skaberne et trofæ og en præmie.

14:20

Årets Historiske Bog

Hvem har skrevet Årets Historiske Bog 2017? Prisen overrækkes af Søren Gadeberg fra Sydbank.

14:00

Skalk – før, nu og i fremtiden

For en generation siden var tidsskriftet Skalk kendt af alle, der interesserede sig for dansk arkæologi og historie. Det ændrede mediebillede udfordrer kulturtidsskriftets position som førende inden for sin genre af populærvidenskabelig formidling, da alle kan hente lige præcis den information, de ønsker, på nettet – gratis og nemt. Hvor placerer den forskningsbaserede populærformidling i bladform sig i denne konkurrence? Ansvarshavende redaktør for Skalk, Leif Erik Vaag, i samtale med journalist ved Politiken Camilla Stockmann.

14:30

Turen går til vikingetiden. Skal du med?

Turen går til vikingetiden er både en miniaturefagbog og en rejseguide for vikingeinteresserede. Medforfatter Tania Lousdal Jensen fortæller historien bag bogen. Med sig har hun den kampklædte viking Ravn, som vil have hævn over Orm. Nu!

14:00

Sorttjærede ligkister

I ”Sorttjærede ligkister” fortæller Niels Bjørn Hansen den barske og dramatiske historie om de 7.000 danske og norske søfolk, som blev holdt som krigsfanger under krigen mod England 1807-14. De levede under kummerlige forhold med sult, sygdom og død i ”Prisonen” – som var navnet på de udrangerede krigsskibe, der lå for anker ud for de engelske flådehavne. Niels Bjørn Hansen i samtale med DR 2 Dagen-vært Henrik Lerche.

14:30

Bøllebank – slaget på Balkan, i medierne – og hvad vi lærte

Operation Bøllebank, som i 1994 gjorde Danmark, Leopard-kampvognen og oberst Lars R. Møller (ham med cigaren) berømte, blev aktuel igen i foråret 2017, da en DR-dokumentar kom med en anden udlægning af, hvad der skete den april-nat for 23 år siden nede på Balkan. Hvorfor vidste man ikke præcis, hvad der skete, og hvordan kunne der komme nye oplysninger så mange år efter? Hvordan skrives krigshistorie, når det sker, og hvordan kan man lære af den? Betyder det noget så mange år efter? Krigshistoriker Niels Klingenberg Vistisen samtaler med oberst Lars R. Møller om operationen og krigshistoriens udfordringer.

14:00

Urban Hansen. En rigtig socialdemokrat

Urban Hansen var en af Københavns mest karismatiske overborgmestre. Men han var ikke nået til tops i hovedstaden pga. sit politiske talent eller sine mange visioner. Derimod var han en rigtig socialdemokrat – en partisoldat – der havde sin tørn i partiet og langsomt var steget i graderne, til han blev belønnet med de rigtige og store poster. Ph.d. og museumsinspektør Iben Bjørnsson fortæller om Urban Hansen, vejen til borgmesterstolen og partiånd og -disciplin i Socialdemokratiet i velfærdsstatens første årtier. Iben Bjørnsson er forfatter til “Urban – de unge år 1908-1956”.

14:20

Højdepunkter i Danmarks historie – bogstavelig talt

Norske Roger Pihl har med sin meget omtalte bog Danmarks bjerge gjort Danmark til et bjergland. Okay, nogle er bare småhøje, men de har et navn, og har de det, har en historisk begivenhed oftest udspillet sig på toppen. Kom og hør nogle gode eksempler på danske tophistorier.

14:50

Kanaler, konger, krudt og kugler i Frederiksværk

Frederiksværk voksede ud af et stort militært industrikompleks med udgravede kanaler og produktion af krudt og kugler, som var efterspurgt af kong Frederik den 5. – og af nordafrikanske sørøverstater! Trap Danmarks 6. udgave udkommer i 2018 med bindene om Nordsjælland. Få en smagsprøve i denne samtale mellem museumsleder Frank Allan Rasmussen fra Industrimuseet Frederiks Værk og Trap Danmarks fagredaktør for historie Anja Meier Sandreid. Liv Thomsen er moderator.

15:00

15:00

Stalins folkemord i Ukraine

Den prisbelønnende amerikanske historiker og anerkendte kommentator Anne Applebaum afdækker i sin nye bog ”Rød sult”, hvordan Stalin og Sovjettoppen i 1929 udnyttede den fejlslagne tvangskollektivisering til at understøtte en hungersnød, der slog op mod fem millioner ukrainere ihjel på få år. Moderator er journalist og ph.d. i historie Adam Holm.

15:30

Historien om Danmark til debat

Historien om, hvordan Danmark blev Danmark. Det er historien om bønder og borgere, konger og krigsfolk, oprørske arbejdere og stålsatte statsministre. Men hvad er den rigtige historie om Danmark? For naturligvis er der fravalg, tilvalg og blinde vinkler. Forfatterne bag andet bind i “Historien om Danmark” i samtale med P1-vært Christoffer Emil Bruun.

15:00

Ungdomsoprøret set indefra. Eik Skaløe

Eik Skaløes efterladte skrifter, digte og sange giver et nært og mangefacetteret udtryk for de følelser og tanker, som udløste ungdomsoprøret i slutningen af 1960’erne. Generationsopgøret, fascinationen af psykedeliske stoffers bevidsthedsudvidende effekt, smerten og poesien i den frie kærlighed og det store spring i at blaffe ud til det dengang ukendte østen. Eik Skaløes søster, Iben Lassesen, sætter ord på Eiks episke, voldsomme og smertelige tids-engagement.

15:20

Skælv og oprør: Beatles

Beatles satte standarden for de unges musik, men der var også grøde i ungdommen, der drømte om langt hår og om at være unge på deres egen måde. Hør Knud Romer og Rasmus Rosenørn fortælle om ungdomskultur, musik og da Beatles væltede København.

15:50

Lyden af ’68

Musikeren Lasse Helner var allerede aktiv dengang i 1968, hvor lyden af ungdom, frihed og nye identiteter genlød herhjemme og internationalt. Nu ser han tilbage på det forjættede år med både et historisk og humoristisk blik, når han tager sin guitar med til en musikalsk samtale med Rasmus Dahlberg.

15:00

Ny kold krig i Østersøen?

Rusland er tilbage i fjendebilledet, og det stiller nye krav til det danske forsvar. Efter en årrække med internationale missioner står NATO nu over for en potentiel territorial trussel i form af et Rusland med både åbne og skjulte dagsordner. Men er der er udsigt til en ny kold krig i Østersøen? P1-journalist Louise Windfeld-Høeberg interviewer Forsvarsakademiets chef, kontreadmiral Nils Wang.

15:30

Frimærker og lande som forsvandt

Bjørn Berge tager i bogen Lande som forsvandt læseren med på en eventyrlig opdagelsesrejse til alle verdens hjørner, gennem jungle og ørken, fra byens pulserende liv til øde stepper, og han fortæller de glemte historier bag 50 lande, som eksisterede i perioden 1840-1970, i nogle tilfælde kun i én måned, inden de forsvandt. Forfatteren kom på sporet af landene igennem sin frimærkesamling. Oplev forfatteren og journalist Niels Frid-Nielsen i samtale om frimærker og forsvundne verdener.

15:20

Lad ham dø

Den 4. oktober 1943 stormede Gestapo Syrefabrikken på Amager og arresterede 26 jøder, der om natten skulle have været sejlet til Sverige i sikkerhed. Heriblandt den toårige Ib Katznelson og hans nærmeste familie. Gestapo-aktionen omtales i november 1945 i en forsideartikel i EkstraBladet, som nævner, at blandt de arresterede var ”en jødisk Kvinde med sit toaarige Barn”. Avisartiklen igangsatte knap 70 år senere Ib Katznelsons ihærdige søgen efter en fortid, som han ikke selv havde nogen bevidst erindring om, men som dokumenteres i bogen Lad ham dø. Ib Katznelson er født i København i 1941. Student i 1960 og cand.polit. i 1967. Lang karriere i Finansministeriet og Økonomiministeriet, i en periode finansråd ved den danske OECD-delegation i Paris. Frem til pensioneringen dansk repræsentant i den europæiske bank for genopbygning og udvikling (“Østbanken”) i London. Moderator er historiker Therkel Stræde.

15:50

Opdaget? Mødet mellem indianere og europæere i 1500-tallets Mexico

Hvordan var det at blive ”opdaget”? Lektor ved Københavns Universitet Jesper Nielsen i samtale med lektor i historie og fagredaktør Christian Vollmond om det store kulturmøde mellem indianske folk og europæere i 1500-tallet set fra ”den anden side”, det vil sige ved at læse de indianske kilder.

16:00

16:00

Geopolitik og balancekunst

Mens stormagterne udkæmpede 1. verdenskrig, forsøgte de mindre eller endnu ikke-eksisterende europæiske stater at finde deres plads. Ambassaderåd Artur Soroko og Dino Knudsen diskuterer det geopolitiske spil og de muligheder, der fra et dansk og et polsk perspektiv var for at balancere mellem stormagterne. Udfordringerne var meget forskellige, men begge parter havde i sidste ende held med deres forehavende. Dino Knudsen er museumsinspektør ved Mosesde Fort.

16:30

Vasaslægten – og Danmark

Efter den danske Kong Christian d. 2. Havde udført Det Stockholmske blodbad i 1520 var den svenske adel næsten ikke-eksisterende. Den unge Gustav Vasa flygtede i første omgang, men fik ved hjælp af de krigeriske Dalar-mænd efter kun tre år sat sig selv på den svenske trone, hvorfra han mange år frem regerede Sverige dygtigt og hensynsløst. Men Sveriges fremgang blev Danmarks nedtur og magtbalancen skiftede. Hør Sveriges mest læste historieforfatter Herman Lindqvist fortælle om perioden, hvor alle tanker om en skandinavisk union blev lagt endeligt i graven.

16:20

Bjørn Wiinblad og hans tid

Alle kender Bjørn Wiinblad – men vi kender ham slet ikke. Tro mod sin socialdemokratiske baggrund leverede Wiinblad masseproduceret hverdagsskønhed til folket, mens hjemmet selv forandrede sig med den nye velstand i 1950’erne. Hvorfor valgte så mange at leve med Wiinblads dekorationer? Hvad betyder hjemmets genstande egentlig for os? Cand.phil., ph.d. og kulturskribent Heidi Laura i samtale med Liv Thomsen

16:40

Danmark en god mand?

Hitler-officer, menneskesmugler, kold-kriger. Den tyske karriereofficer Günter Toepke, der blandt andet deltog i invasionen af Sovjetunionen, havnede ved skæbnens gunst i det fredelige, besatte Danmark, hvor han siden er blevet sagnomspunden. Museumsinspektør John V. Jensen fra Vardemuseerne i samtale med historiker Anders Dalsager fra Rigsarkivet.

16:00

Fri kulturarv i brugernes hænder

Teknologi og digitalisering giver kulturinstitutioner landet over nye muligheder for at slippe samlingerne løs fra arkiver og magasiner. Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening, og Lene Floris, direktør for Historie & Kunst, debatterer tilgængeliggørelse og brug af kulturarv i den digitale tidsalder.

16:30

Historie i folkeskolen handler ikke om fortiden

Fortiden er ikke interessant i sig selv. I forbindelse med folkeskolereformen understregede ministeriet, at det er kompetencer og ikke viden eleverne skal have. I historiefaget betyder det f.eks., at reel viden om vikingetiden er blevet mindre vigtig. Hvad eleverne skal forstå er, hvordan vikingetiden bruges i reklamer og som turistattraktion – ofte uden hold i fortiden. Anders Hassing, cand.mag. og forlagsdirektør for Columbus, interviewer Dennis Hornhave Jacobsen, som er historielærer og formand for Falihos – foreningen af lærere i historie og samfundsfag – om muligheder og udfordringer ved målene for historie i grundskolen.

16:20

Cypern – midt i historien

Besøg den fredfyldte ferieø med den stormfulde historie, når overinspektør Lars Krants fra Moesgaard Museum fortæller øens spændende historie fra stenalder og bronzealder til tiden som korstogsriddernes ø – og præsentere nogle af de steder, man kan opleve på Moesgaard Museums rejse til Cypern.

16:40

Jagten på ære

For vikingerne betød ære alt, de rejste til de yderste egne af deres verden og længere end det i jagten efter alt, som kunne give dem ærerige liv. De var nådeløse i deres søgen efter ære og rigdom og i deres kølvand var altid mængder af døde – både deres egne og utallige fjender. Vikingerne ofrede mennesker I forsøget på at opnå gudernes gunst, både børn, kvinder, slaver – og nogen gange sig selv – i jagten på livets store gåder.

17:00

17:00

Pavaneskolen

Kom og lær af renæssancen og se den danse. Vi begynder med den værdige, nemme pavane – påfugledansen. Der er ikke plads til pjat,man skal skride fremad, par efter par. Derefter kan man begynde at fjolle: og man koreograferede skam sine egne små dramatiske danse. Der kræves ikke meget af danserne, bortset fra absolut høvisk optræden og evnen til at tælle. Dansegruppen Contrapasso danser påfugledans, og Almune Band giver eksempler på tidens største hits, renæssancens evergreens.

17:10

Den immaterielle kulturarv

Hvordan kan vi begribe det mere eller mindre ubegribelige? Hvad er folkehøjskolen, og hvor kommer den fra? Idehistoriker og mangeårig forstander på Testrup Højskole Jørgen Carlsen fortælle om folkehøjskolen som en fælles, immateriel kulturarv – og om hvordan den opstod.

17:00

Strejkesange

Konflikter på arbejdsmarkedet med langvarige og dramatiske strejker fyldte en del i 1970’erne og 80’ernes Danmark. Et par af de strejkende arbejdere – strejkedrengene Jørn Petersen og Bjarne Ørbekker – giver et indblik i en glemt sangskat og kultur, når de gennem en række sange fortæller historien om strejkerne på Philips, Uniprint og Den kgl. Porcelænsfabrik og spiller op til fællessang.

17:10

Historisk seksualundervisning – forplantningslære, forbud og folkeoplysning

Seksualundervisning har været obligatorisk i 1970, men hvordan foregik undervisningen inden da? Gennem historisk undervisningsmateriale og genstande fra landets klasselokaler stiller museumsinspektør Mette Byriel Thygesen fra Nationalmuseet skarpt på, hvordan vores samfund gennem tiden afspejles i holdningerne til køn, krop og seksualitet. Moderator er journalist Jacob Frische.

–>

Find os her:

#historiskedage

 • rets historiskedage er veloverstet og vi fejrer med bger l
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Feed me sheffield historiskedage
  1 måned ago
 • Jeg var p historiskedage i lrdags og kldte mig ud
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Vi har vret p messe med vores gode venner fra
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Old News beatlemania beatles spring1967 historiskedage musician musicupdate 60s youngandangry
  2 uger ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • I had a great time seeing old colleagues and classmates
  1 måned ago
 • Trying to look very professional last Sunday while interviewing Peter
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago

#mødhistorien

 • Refleksioner p historiskedage historiskedage2018 mdhistorien ksnehallen kdbyen enkenoggavlkngten frilandsmuseet jellingbryghus
  1 måned ago
 • What to wear for The Copenhagen Vintage Fair on sunday?
  3 uger ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Strange Sound bnwlombardia moodygrams greatbnw vscobnw bnwmood bnw
  1 måned ago
 • Badehotellet Forever badehotellet danmarksbadehotellet badehotelletfan tv2danmark 1920s 1930s julielund helenekilde
  4 uger ago
 • Historiske dage 2018 i ksnehallen historiskedage historiskedage2018 ksnehallen ksnehallen2018 historien
  1 måned ago
 • Weekendens fangst p historiskedage i oeksnehallen Glder mig til at
  1 måned ago
 • Do You Dare ? bnwlombardia moodygrams greatbnw vscobnw
  1 måned ago
 • Storyteller bnwlombardia moodygrams greatbnw vscobnw bnwmood bnw bnwemiliaromagna
  1 måned ago

Kontakt

Store Kirkestræde 1, 4
1073 København K
Telefon: 31 75 90 57

Nyhedsbrev

Betaling

credit cards
Tilbage til top

Dette er en demoshop til testformål. Ordrer vil ikke blive ekspederet. Afbryd