Fordommen lyder, at den typiske museumsgæst er den pensionerede kvindelige gymnasielærer.

Og når en landsdækkende undersøgelse fra 2014 viser, at mænd, unge og personer med en kort uddannelse sjældnere finder ind på landets museer, kunne man få den tanke, at kultur er for kvinder.

På Historiske Dage lægger vi scenegulv til en debat om, hvordan museerne kan udvide deres målgruppe. Tre århusianske museer deltager og vil dele deres erfaringer med sammensætningen af gæster og indsatser for at tiltrække bestemte segmenter.

“Vi vil gerne have et så mangfoldigt publikum som muligt. på Kvindemuseet handler det om køn, om identitet og om ligestilling – og ligestilling: det er for alle,” siger Julie Rokkjær Birch, museumsinspektør ved Kvindemuseet og paneldeltager.

Museet blev i 2016 besøgt af 80 procent kvinder. Generelt udgør kvinderne 60 procent af gæsterne på de kulturhistoriske museer, mens mændene tegner sig for de resterende 40 procent.

Hos Kvindemuseets nabo, Besættelsesmuseet, er man dog lykkedes med en 50/50-fordeling – også selvom krudt og kugler fylder en hel del.

“Flere af vores emner har et maskulint anstrøg, men de bevarede fængselsceller, der fortæller om Gestapos arbejdsmetoder og bekæmpelse af de jyske modstandsgrupper, rammer alle, som går herfra med en isnende følelse,” siger museumsinspektør Søren Tang Rasmussen, der ligeledes deltager i debatten til Historiske Dage.

I Den Gamle By, der sender museumsdirektør Thomas Bloch Ravn til Historiske Dage, skal flere elementer give mændene en god museumsoplevelse. Her kan de høre jazz, gå til ølsmagning eller sparke dæk på de historiske biler, der holder parkeret i gaderne.

Clement Kjærsgaard er ordstyrer i debatten.

På Historiske Dage kan du opleve ‘Hvem går på museum?’ lørdag den 10. marts 2018 klokken 13.30 på DR K-scenen.