”Mennesket har altid været involveret i konkurrence – nogle gange krig”

Ian Kershaw er uddannet på University of Oxford som middelalderhistoriker og er senere blevet ekspert i tysk socialhistorie i det 20. århundrede. Han har udgivet flere værker om nazismen, 2. verdenskrig og Adolf Hitler og udkommer nu med ”Den store katastrofe” og ”Helvede tur-retur” på dansk.

En rask lille krig. Det var, hvad de var på vej til – de hundredtusindvis af soldater, der fra flere forskellige sider marcherede mod fronten i august 1914. Måske vi allerede er tilbage i familiens skød til jul, var der flere, der tænkte. Det var de ikke – som vi jo ved i dag. De marcherede i stedet ud i en altødelæggende krig, der mudrede til i skyttegrave og massedrab, og som varede frem til 11. november 1918 kl. 11.

Første verdenskrig 1914-18 efterlod Europa i chok over, at verdensdelen, som hidtil havde været et forbillede for resten af verden, havde ladet sig nedsænke i barbari.

”Mennesket har altid været involveret i konkurrence – nogle gange krig – om materielle goder og territorier – og det er stadig fundamentet for de fleste moderne konflikter, selvom politiske, kulturelle og ideologiske faktorer spiller ind,” siger den verdensberømte britiske forfatter og historiker Ian Kershaw og fortsætter:

”Europa led så meget under de store katastrofer i den første halvdel af det 20. århundrede, at de færreste i dag har samme appetit på krig. Men denne manglende appetit i Europa slører vores forståelse af konflikter andre steder i verden. At vi anser krig for et irrationelt skridt, begrænser vores forståelse af, hvorfor det andre steder betragtes som rationelt at bruge krig til at nå sine mål”.

I forbindelse med Historiske Dage udkommer ”Den store katastrofe” som er første bind i Ian Kershaws massive fortælling om perioden fra udbruddet af 1. verdenskrig i 1914 til afslutningen af 2. verdenskrig i 1945. Andet bind ”Helvede tur-retur” udkommer til efteråret.

På Historiske Dage kan du opleve Ian Kershaw i samtale med Adam Holm om ’Vejen til Fascismen’ lørdag kl. 15 og om ’At skrive Europahistorie’ søndag kl. 12.