Program lørdag den 25. marts

Vælg scene

DR K-scene

Grøn scene

Blå scene

Rød scene

10:00M: = moderator

10:20

Åbning af Historiske Dage og morgensang fra Højskolesangbogen

Officiel åbning af Historiske Dage og fællessang med historisk snit. Kom og deltag med en gruppe sanglystne unge – og begynd Historiske Dage med et smil i hjertet.

10:30

Danmark ifølge Billed-Bladet

Hvis man vil vide, hvad danskerne talte om i 1970’erne, skal man kigge i Billed-Bladet fra dengang. Det gør DRK i serien ”Danmark ifølge Billed-Bladet”. Seriens redaktør, Jakob Thygesen, giver her et indblik i hvordan man laver en programserie om Billed-Bladets gyldne æra. Vi skal høre om de skruppelløse journalister, der – ifølge dem selv – skrev bedre, tjente flere penge og havde det sjovere end kollegerne på aviserne. Der er masser af ramasjang og store armbevægelser, men hvordan bliver nogle gode historier i en stak gamle blade til godt historiefjernsyn? Det kan du blive klogere på her.

10:30

Få hele danmarkshistorien på 30 minutter, og hold fri resten af weekenden!

Standup-historie med Asser Amdisen, bogaktuel med en ny saglig, sjov og ultrakort danmarkshistorie. En tour de force gennem nationens historie med vilde konger, saftige anekdoter og en klar holdning.

10:30

Danmarkshistorisk tunnelsyn

I Norge fylder Danmark en masse i den nationale historieskrivning. I Danmark har vi nærmest glemt, at Norge er en del af danmarkshistorien. Hvorfor har vi fået sådan et tunnelsyn i Danmark? Forfatteren i samtale med Dorthe Chakravarty om bogen ‘Mellem brødre’.

10:50

Fra horebukke til dydsmønstre (og tilbage igen)

Da John F. Kennedy regerede fra det ovale værelse, var det stadig almindeligt accepteret, at sidespring og druk var en del af embedet, og Kennedy blev anset for at være en fandens karl, der kunne slå til søren og tog for sig af retterne. Men i 70’erne og 80’erne ændrede billedet af en præsident sig, og selv det mindste fejltrin kunne være problematisk, så da Bill Clinton i 1990’erne blev afsløret i at have haft en affære med praktikanten Monica Lewinsky, blev han hængt ud i helt ekstrem grad. Katrine Jo Andersen, der er medforfatter til bogen Præsidentportrætter, fortæller i en samtale med journalist Sandra Brovall om udviklingen i det præsidentielle image fra horebuk til dydsmønster (og tilbage igen med Donald Trumps sejr i valget).

10:30

Luther og Danmark

Luther er igennem århundrederne blevet brugt og misbrugt til lidt af hvert. Han var selvsagt bundet af sin tid, hvilket kommer til udtryk i hans syn på samfundets indretning, på kvinder, ægteskab og jøder. Så hvorfor har det været så vigtigt at henvise til Luther, og hvad har det betydet for danmarkshistorien? Teolog og professor emeritus i kirkehistorie Martin Schwarz Lausten i samtale med Steffen Heiberg.

10:50

Kvindernes renæssance og reformation

Samtidig med og ofte tæt knyttet til reformationen kom en anden europæisk bevægelse til Danmark: renæssancen. Mens reformationen i Danmark som kongeligt indført lov omfattede alle, var renæssancen et fænomen blandt samfundets elite, der kunne engagere sig i tidens kunstneriske, litterære og filosofiske spørgsmål. Men var kvinder en del af denne bevægelse, og hvordan gav det sig udtryk? Seniorkonsulent og fhv. førstebibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek, dr.phil. Grethe Jacobsen taler med Elisabeth Møller Jensen, fhv. direktør for KVINFO, forfatter og mag.art., om kvinders bedrifter i Danmark i perioden 1500-1650.

11:00

11:00

Kongehusets joker

Journalist og forfatter Alex Frank Larsen fortæller den enestående historie om den mest prominente slave i europæisk hofhistorie. Som 8-årig blev Kwasi fjernet fra sin familie i Dansk Vestindien og foræret til det svenske kongehus, hvor han skulle underholde som sorgløs hofnar. Kwasi viser sig imidlertid at have anlæg for mere end underholdning og bliver hurtigt et omdrejningspunkt i kongefamiliens liv. Først blev Kwasi opdraget efter Jean Jacques Rousseaus forskrifter og bedt om at være naturlig. Herefter blev han undervist i matematik og teologi og bedt om at være lærd. Til sidst blev han døbt og fik sin frihed. Men hvordan bliver en trælbundet mand fri? Hvordan bliver man sig selv, når man er opdraget til alt og intet – og mest til at leve for andres fornøjelse?

11:30

Turen går til samtiden

“Contemporary collections” er et nøgleord for stadig flere museer. Dirketør for Den Gamle By Thomas Bloch Ravn giver en billedbåret guide til nogle af de væsentligste samtidssatsninger i Europa.

11:00

Tulipaner og lokalidentitet. Hvorfor er Amager noget særligt?

Kunstneren Peter Carlsen er i gang med at lave et genremaleri, som skal afspejle Amagers særlige identitet. Det er ikke nyt. Julius Exner gjorde det i 1850’erne og Paul Fischer gjorde det i 1920’erne. Men hvordan maler man lokalidentitet? De hollandske bønder, som etablerede sig på øen gjorde en forskel og Museum Amager er i gang med at etablere en tulipanmark, som åbner til maj. Museumsleder Søren Mentz og Peter Carlsen diskuterer hollændere, tulipaner og lokalidentitet på Amager.

11:20

Kampen om krigen

Den Store Fædrelandskrig – Sovjetunionens afgørende andel i nedkæmpelsen af Nazityskland – trækker stadig markante historiske og politiske spor. Var nazisme og kommunisme et fedt, eller er der sort og hvidt i krigen på østfronten? Hvilken hær var dygtigst, Hitlers eller Stalins? Gemmer de russiske arkiver stadig på store opdagelser – og hvad er nytten af at studere en nu 75 år gammel konflikt? Rasmus Dahlberg interviewer chef for Institut for Militærhistorie og Krigsteori på Forsvarsakademiet Niels Bo Poulsen.

11:40

Frømandskorpset – et barn af den kolde krig

Få historien om, hvordan Danmarks første specialstyrker, Frømandskorpset, startede op for 60 år siden, og hvordan et dusin unge mænd blev presset til det yderste for at kunne levere det ypperste i den værst tænkelige situation. Museumsleder Peer Henrik Hansen fra Langelands Museum interviewer tilbageværende veteraner fra Frømandskorpset.

11:10

Til evig ihukommelse

1700-tallets Fredericia var en opdelt by. På den ene side havde man borgerskabet, og på den anden side havde man garnisonen. Byen havde også to sognekirker, der havde delt byen ligeligt imellem sig – uden tanke for, om indbyggerne i de to sogne følte sig knyttet til borgerskabets kirke eller garnisonskirken. Arkivar Karsten M. Sørensen fra Museerne i Fredericia graver sig ned i denne problematik og fortæller om, hvordan borgere og soldater fremhævede sig selv inde i kirkerne.

11:40

Black History: Danmark som slavenation

Danmark var en slavenation. Og Danmark var en kolonimagt. Med udgangspunkt i deres lærebog ‘Dansk Vestindien – fra dansk koloni til amerikansk territorium’ diskuterer museumsinspektør Rikke Lie Halberg og historielærer Bertha Rex Coley, hvordan man i 2017 kan formidle Danmarks “sorte historie” på en vedkommende og relevant måde uden at reproducere fortidens menneskesyn og uden at gøre sig til dommer over fortiden. De interviewes af historiker og forfatter Steen Uffe Tommerup.

11:20

Klostrenes magt før reformationen

Med afsæt i Børglumkloster og Stygge Krumpen – beskrevet i Trap Danmarks 6. udgave – diskuteres klostrenes magt i Danmark op til Reformationen. Mød ph.d. i middelalderhistorie og lektor ved Københavns Universitet Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen og fagredaktør for historie hos Trap Danmark Merete Harding i en samtale om magt og indflydelse modereret af Tine Maria Winther.

11:40

I Luthers og Reformationens fodspor

Historiske Rejsers Anders Bager Eriksen fortæller om Luther, Reformationen og hvordan man kan rejse i fodsporet af de begivenheder og personer, som skabte et markant nybrud i Danmark, Europa og verdens historie.

12:00

12:00

Historier fra Arkivgutterne

Arkivgutterne er blevet en institution på Bagsiden af Politiken. Siden 2013 har de skrevet knap 90 historier om arkivalier, der har passeret deres skriveborde. Hør om Æ Prik Præjst i Vroue, Tømmermand PIS og andre af deres bedste arkivhistorier, når Jørgen Mikkelsen og Kenn Tarbensen fra Rigsarkivet folder sig ud.

12:30

Hvorfor historie i en kulturhovedstad?

Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Med temaet ’Let´s Rethink’ og med mere end 400 kulturarrangementer i løbet af året er det visionen at vise, hvordan kunst og kultur kan være med til at gentænke morgendagens udfordringer. Hør programkoordinator Trine Bang fortælle, hvordan kulturhovedstaden griber historien an, og hvorfor den er vigtig i et europæisk kulturhovedstadsprogram anno 2017.

12:00

Arven fra Stalin

Samuel Rachlin og Uffe Ellemann Jensen er begge personligt og professionelt præget af Den Kolde Krig. Hør dem i samtale om erindring og erfaring fra en tid, hvor Jerntæppet delte Europa – og resten af verden – i to.

12:20

D-Dag og invasionen i Normandiet

Nogle af 2. Verdenskrigs mest afgørende begivenheder udspillede sig ved Normandiets kyster. Få en forsmag på Cultours’ militærhistoriske rejse til invasionskysten og Normandiet, når major, cand. mag. Niels Vistisen og direktør, cand. mag. Torsten Granov fra Cultorus fortæller om forberedelser og kampe og om steder og begivenheder fra Omaha Beach til “Stalingrad i vest”; lommen ved Falaise.

12:40

Den kloge finansminister, som snublede i Statsministeriet

Viggo Kampmann var 1950’ernes visionære og overlegne finansminister, som gennemførte eller støbte kuglerne til nogle af velfærdsstatens vigtigste reformer. To socialdemokratiske statsministres for tidlige død gjorde ham til statsminister i 1960. I november samme år vandt han en suveræn valgsejr, og Socialdemokratiet blev det første parti, som fik over en million stemmer. To år efter var han en færdig mand i dansk politik, hvor det nu var Jens Otto Krag, som førte taktstokken. Hvad skete der, og hvordan kunne det ende så galt? Simon Kratholm Ankjærgaard i samtale med journalist Poul Smidt.

12:10

Holmegaard Glasværk – fra tidligt dansk industridesign til moderne designoplevelser

Danish design er vidt berømmet, men bag ligger en større historie end bare den om smukt kunsthåndværk. Mette Bielefeldt Bruun og Susanne Outzen fra Museum Sydøstdanmark fortæller Holmegaard Glasværks historie krydret med eksempler på ikoniske og tidstypiske glas produceret på Holmegaard Glasværk siden begyndelsen i 1825.

12:30

Den første reformation – Haderslev og Sønderjylland 1525-1528

I Haderslev og hertugdømmet Slesvig blev Luthers reformation af den katolske kirke indledt allerede fra sommeren 1525, godt ti år før det skete i Kongeriget. Bag denne tidlige reformation stod junker Christian, den senere Christian 3, der dog i al væsentligt fandt diskret støtte til sit arbejde hos sin far, Frederik 1. Processen strakte sig over godt to år og udmøntede sig bl.a. i Haderslev-artiklerne, en af verdens ældste protestantiske kirkeordninger. Pastor Christa Hansen fra Haderslev Domkirke og overinspektør Lennart S. Madsen fra Museum Sønderjylland beskriver begivenhederne i Haderslev, forklarer baggrunden for, at det var hertugdømmet Slesvig, der blev reformeret først, og diskuterer det teologiske indhold i denne tidlige reformation – forberedelserne til reformationen i Kongeriget 1536.

12:50

Skjulte Danmarkshistorier

Fattigdom, hjemløshed, misbrug, svigt og andre sociale problemer fylder ikke meget i den officielle Danmarkshistorie. Mød Richardt Åmand, som er hjemløs, og som sammen med andre udsatte borgere og Jeppe W. Rasmussen fra Danmarks Forsorgsmuseum formidler personlige historier og historien om de mange mennesker, der gennem årene har været indlagt på Svendborg Fattiggård.

12:00

Spis rugbrød til!

Smag dig ind i madens og måltidets kulturhistorie og hør om Den Levende Kulturarv og Madens Hus, når madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum – Jagten, Skoven, Landbruget og Maden (tidl. Dansk Landbrugsmuseum) og international kok Per Mandrup går bag om rugbrødet, serverer tips og tricks og smagsprøver og sender nationalbrødet på en madhistorisk rejse.

12:30

Sommeren 1960

I sensommeren 1960 trodsede det danske fodboldlandshold alle forudsigelser og vandt sølv ved de olympiske lege i Rom. Med udgangspunkt i sin bog Sommeren 1960 fortæller Hans Mortensen om vejen mod sølvet, om stjernerne Harald Nielsen og Henry From og om en tid, som var præget af forandringer og nybrud, kulturelt og politisk.

12:50

Det vestindiske møblement

Når de dansk-vestindiske guvernører skulle indrette deres huse, skete det naturligvis med europæiske kvalitetsmøbler, som blev fragtet over Atlanten. 250 af møblerne blev efter 1917 returneret til Danmark. Oplev kolonieventyret, når forfatter og kunsthistoriker Klaus Dahl gennem møblerne fortæller koloniernes kulturelle og politiske historie og varmer op til Christiansborg Slots kommende udstilling Bag Guvernørens Spejle. Moderator er historiker Dorthe Chakravarty.

13:00

13:00

Khaders kanon

Hvilke begivenheder er de vigtigste i Danmarkshistorien? Hør Naser Khader, aktuel med bogen ”Kamp må der til”, præsentere sine 10 bud – og deltag selv i debatten. Ordstyrer: redaktør Rasmus Bro Henriksen.

13:30

Det nye Trap Danmark – historie, kultur, natur

Trap Danmark udkommer i disse år i en 6. udgave som et bogværk på 34 bind og som et digitalt univers. Oplev Uffe Ellemann-Jensen, arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg, historieformidler Liv Thomsen og Trap Danmarks chefredaktør Niels Elers Koch i en panelsamtale om den 6. udgave, og hvorfor det er vigtigt, at danskerne opdager historien – og Danmark – med Trap. Moderator er Tine Maria Winther.

13:00

Kollektiv for alvor – og for sjov

70’er-kollektivisterne Søren Vinterberg og Ove Gaardboe diskuterer udfordringerne ved at forstå, forklare og formidle kollektivernes historie i film og på museum. Moderatorer er Thomas Bloch Ravn og Allan Leth Frandsen fra Den Gamle By. .

13:30

Anker

En samtale mellem Thomas Thurah og Hans Engell om Danmarks mest populære statsminister. Samtalen tager udgangspunkt Thurahs biografi, der tegner et tæt og levende portræt af Anker Jørgensen gennem alle de dramatiske perioder i hans tid som statsminister og formand for Socialdemokratiet. Fra den overraskende udnævnelse i 1972, over Jordskredsvalget, oliekrisen, de store økonomiske forlig, kampen om atomkraften og Christiania, SV-regeringen og Ritz-skandalen til fodnotepolitikken og det mislykkede forsøg på igen at vinde regeringsmagten.

13:10

Det moderne Europas fødsel

Med renæssancen blev det moderne Europa født. Historiker Ulla Tofte i samtale med Steffen Heiberg, forfatter til ‘Nye horisonter, Europas kulturhistorie i renæssancen’, om hvordan kunst, kommunikation, tro og videnskab forandrede Europa.

13:30

Fortællingen om hvordan Martin Luther King “mødte” Grundtvig

Vidste præsident Obama noget om Grundtvig, som Lars Løkke Rasmussen ikke kendte til ? Højskolelærer Lars Thorkild Bjørn fortæller historien om højskolesangen, der var med til at ændre de farvedes forhold i USA.

13:50

Hvorfor dræbte hun sine børn?

Romanen Men de måtte jo dø er baseret på historien om Ane Andersdatter, den sidste kvinde, der blev henrettet i Danmark. Tag med til 1800-tallets København, hvor Ane er tjenestepige og træffer sine skæbnesvangre valg. Peter Høilund i samtale med forfatter og historiker Poul Duedahl.

13:10

Museer og antikvitetshandel

I slutningen af 2016 udkom bogen ‘The Antiquities Trade in Egypt 1880-1930. The H.O. Lange Papers’, skrevet af de to ægyptologer Fredrik Hagen and Kim Ryholt. Bogen har vakt interesse i pressen, da den detaljeret beskriver antikvitetshandlen for 100 år siden med de ruter, metoder og nærværk, der ligger bag anskaffelsen af nogle af de ægyptiske oldsager, der i dag kan ses på museer i Danmark og rundt om i verden. Kim Ryholt i samtale med ægyptolog, lektor emeritus Paul John Frandsen.

13:50

Sygdomme gennem historien

Sygdomme har fulgt mennesket igennem alle tider, og vores nuværende ’våbenstilstand’, der skyldes penicillinet, er måske kun midlertidig, inden mikrober og vira igen tager over. Med fokus på det østjyske område – og et blik ud i verden – giver arkæolog, ph.d. Mads Ravn fra Vejlemuseerne i en samtale med arkivar Pernille Schou fra Vejle Stadsarkiv et bud på sygdommenes konsekvenser og betydning for Egtvedpigen, moseligene og senere personer bosat i Østjylland.

14:00

14:10

Historiske Dages Fornyelsespris

Historiske Dages egen pris er på 10.000 kroner og gives til en institution, virksomhed, forening, projekt eller person, som har fornyet måden at formidle historie på.

14:20

Den bedste Otur

Hvad gemmer der sig bag de velkendte steder, gader og mødesteder? Alting har en historie at fortælle, også lige dér hvor vi færdes hver dag. Den skal bare graves frem – og den er sjov at udfordre andre med. HistorieLab har udviklet app’en Otur, hvor alle kan lave opgaveruter og prøve andres ruter rundt om i landskabet. Alle landets skoler er inviteret til at deltage i konkurrencen ’Den bedste Otur’ og for hvert af klassetrinene 3.-4. kl., 5.-6. kl. og 7.-9. kl. vil der blive kåret en vinder, som får 3.000 kr. til klassekassen.

14:30

Årets Historiske Bog 2016

Hvem har skrevet Årets Historiske Bog 2016? De nominerede er: Jørn Brøndal: Det Sorte USA, Steffen Heiberg: Nye horisonter, Poul Duedahl: Ondskabens øjne, Annette Hoff: Nydelsesmidlernes historie i Danmark og Lisbeth M. Imer: Danmarks runesten. Prisen overrækkes af tidligere kulturminister, dr.phil. Per Stig Møller. Afgiv din stemme her.

14:00

Genforeningen 1920-2020

Danmark fejrer i 2020 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920. Det var Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig, der muliggjorde Genforeningen. Med delingen af det gamle hertugdømme Slesvig skabtes forudsætningen for en fredelig udvikling i det dansk-tyske forhold. Som redaktøren på Flensborg Avis formulerede det omkring 1930, kunne grænselandet nu både være front og bro. Hvilken historisk betydning har Genforeningen, og hvad betyder Genforeningen i dag? Museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland, og forskningsleder i Rigsarkivet, dr.phil. Hans Schultz Hansen giver et tilbageblik og trækker linjerne op til nutiden. Moderator: Generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening.

14:30

Fædrelandet til debat

Danmarkshistorien debatteres, undersøges og undskyldes som aldrig før. Måske den endda misbruges af politikere i den hellige kanons tjeneste. Hvorfor og hvornår er der opstået så tydelig en kløft mellem elite og folket? Hvorfor er begreber som fædrelandskærlighed og patriotisme gledet ud af sproget til fordel for nationalisme? Hvem er vi, og hvor bevæger vi os som nation hen? Historiker Henrik Jensen i samtale med historiker Ulla Tofte.

14:10

Ondskabens øjne

I 1892 blev Jens Nielsens hoved skilt fra kroppen ved et enkelt øksehug, og den sidste danske henrettelse i Danmark i fredstid var dermed gennemført. Poul Duedahl, forfatter til Ondskabens Øjne, i samtale med Liv Thomsen om en forbryders liv og død.

14:40

Når samfundet slår sine børn ihjel

Danmarkshistoriens foreløbigt sidste dødsdomme blev afsagt og eksekveret kort efter 2. verdenskrig. Hvordan gik det til, at dødsstraffen blev genindført efter besættelsen, efter at den var blevet afskaffet i 1930? Hvordan blev det en opgave for politiets at eksekvere dødsstraffen, hvad fik bødlerne til at medvirke, og hvordan fandt man dem? Tidligere kriminalassistent og forfatter Frank Bøgh og professor i politiret og retshistorie Henrik Stevnsborg i samtale om et af rets- og politihistoriens paradokser.

14:10

Den Grønne Metropol. Natur- og rekreative områder i hovedstaden efter 1900

I kraft af ”de grønne kiler” mellem fingrene i ”Fingerplanen”, naturfredede områder og menneskeskabte naturområder er grønne områder i dag en integreret del af alle kommuner i hovedstadsmetropolen. Hør stadsarkivar Henning Bro og IT-arkivar Caspar Christiansen fra Frederiksberg Stadsarkiv fortælle om den bagvedliggende samfundsudvikling, den regionale planlægning og udviklingen i de enkelte kommuner. Moderator er lektor Mikkel Thelle fra Dansk Center for Byhistorie.

14:40

Liv og død, tro, håb og mirakler i 1600-tallets Helsingør

Lone Hvass og Torben Bill-Jessen har transskriberet den ældste dagbog, som overhovedet er fundet i Helsingør. I dagbogen fortæller Tue Jensen og sønnen Rasmus Tuesen om hverdagen i 1600-tallets Helsingør – der både indebærer pest, krig og kærlighed. Lone Hvass, som er arkæolog og tidligere museumsinspektør ved Helsingør Kommunes Museer, fortæller om den fantastiske og skrøbelige lille bog, hvor Tue på latin, tysk og dansk i smuk gotisk håndskrift sobert noterer alle dødsfald, han oplever, når pesten raser, og skibe forliser i Helsingør.

15:00

15:00

Vejen til fascisme

Første Verdenskrig 1914-18 efterlod Europa i chok over, at verdensdelen, som hidtil havde været et forbillede for resten af verden, havde ladet sig nedsænke i barbari. Hvordan kom krigen til at påvirke Europa i årene frem til Hitlers magtovertagelse i 1933? Ian Kershaw i samtale med historiker og tidligere DR2-vært Adam Holm.

15:30

Tilhører Luther kun en helt anden og svunden tid?

Tilhører Luther en helt anden og svudnen tid, eller er hans grundspørgsmål og svar så påtrængende for nutidsmennesket som nogensinde? Cand.theol. Steffen Støvring fortælleri en samtale med cand.theol., ph.d. og forfatter Pia Sølvtoft om den betydning, Luther har haft for det liv, vi som moderne mennesker lever i dag, og for hele den vestlige verden.

15:00

ØK – Danmarks merkantile udenrigsministerium

Østasiatisk Kompagni var engang Nordens største virksomhed og Danmarks merkantile udenrigsministerium. Erhvervshistoriker og lektor på CBS Martin Iversen fortæller i en samtale med erhvervsjournalist og anmelder Ulla Bechsgaard historien om storhed og fald i en af de største danske virksomheder gennem tiden.

15:20

Maries morder

Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen hører til blandt Danmarkshistoriens mest myteomspundne. Hvem kom ind ad døren om formiddagen 10. november 1967 i det nydelige hjem i Højbjerg ved Aarhus – og skød fruen i huset med koldt blod? Baseret på research og interviews med de tilbageværende vidner i sagen lægger Peer Kaae brikkerne på ny og tegner et aldrig tidligere set billede af mordet og morderen. Moderator er journalist Bine Madsen.

15:40

Eventyrfabrikken – Historien om Magasin du Nord

Magasin fylder 150 år i 2018, og i den anledning er historiker og museumsinspektør fra Magasin du Nord Museum Trine Halle i samarbejde med forfatter Julia Lahme i gang med at skrive en jubilæumsbog om stormagasinet. Adrian Hughes interviewer og spørger ind til de gode historier.

15:00

Historie fra neden – toilettets danmarkshistorie

Toiletter er mangfoldige. De kan stå midt i stuen, være bittesmå eller frostfri. Og de kan være med askebægre, avispapir eller hummerkløer. Nogle toiletter kaldes hemmeligheder – og nogle mennesker havde slet intet toilet.

15:20

Når kun håbet er tilbage

Danmark ligger som en prop i Østersøen og har derfor gennem tiden haft en vigtig geostrategisk betydning, ikke mindst under den Kolde Krig, hvor sovjetiske flådefartøjet skulle gennem Storebælt for at komme ud på åbent hav. I spændingsromanen Pandoracellen blusser gamle konfliktforhold op igen, da en atomdrevet russisk isbryder kommer i havsnød i dansk farvand. De danske myndigheder forsøger at håndtere krisen på bedste vis, men pludselig dukker et russiske flådefartøj op og truer med at åbne ild. Hvordan navigerer man i sådan et minefelt, hvor krig lurer lige om hjørnet?

15:40

Fra Empire til Brexit: Rule Britannia?

Da briterne stemte for Brexit fra EU, var et af argumenterne, at Storbritannien har mere til fælles med de tidligere kolonier i Commonwealth end med det europæiske fastland. Imperiehistorien spøger i den aktuelle britiske debat, men kan det historiske fællesskab få nyt liv, og hvad er Det Britiske Imperiums eftermæle i de tidligere kolonier? Lektor på CBS Ole Helmersen, der har bidraget til bogen ‘Imperier fra oldtid til nutid’ og er forfatter til ‘Brexit Britain’, som begge er udkommet på Columbus, i samtale med journalist Erik Weir.

15:00

Historisk Kagedyst

Frederikke Heick fører os igennem kagens kulturhistorie – med præsentation, kåring og smagsprøver på historiske kager, som Historiske Dage udstillere og gæster har indleveret. Bedste udførelse, historie og smag kåres af et kagedommerpanel bestående af international kok Per Mandrup, Bettina Buhl fra Det Grønne Museum, chefkonditor Lars Juul fra La Glace og Charlotte S.H. Jensen fra Rigsarkivet.

15:30

Hvilken begivenhed!

Hvorfor var det vigtigt at få indstillet tiden rigtigt? Og hvad betød pornografiens frigivelse? Liv Thomsen taler med Poul Duedahl og Søren Hein Rasmussen, to af forfatterne bag den nye, store serie ”100 danmarkshistorier”.

16:00

16:00

Det store i livet

Karen Blixens bror Thomas Dinesen førte i sommeren 1918 heroisk an i nedkæmpningen af tyske maskingeværreder under offensiven ved Amiens. Hvad drev ham og andre i hans generation til at søge ”det store i livet” i krigen – og døden? Historiker Asser Amdisen interviewer Tom Buk-Swienty.

16:30

Serampore – Danmarks glemte koloni i Indien

Mange kender Tranquebar, men de færreste har hørt om Serampore i Bengalen, selvom byen engang var blandt Danmarks største. Hvad skete der i Serampore under det danske styre 1755-1845? Hvorfor restaurerer Nationalmuseet gamle kolonibygninger i byen, og hvad betyder historien i Indien i dag? Antropolog Bente Wolff og historiker Simon Rastén fra Nationalmuseets Serampore Initiativ i samtale med Dorthe Chakravarty.

16:10

Fra Luther til konkurrencestaten

Martin Luther var ikke kun kirkelig reformator. Han var også samfundskritiker. Samtale mellem Jørn Henrik Petersen, professor i socialpolitik ved Syddansk Universitet, og Kjeld Holm, fhv. biskop ved Århus Stift, om Martin Luthers betydning for den sociale lovgivning fra reformationens tid og frem til i dag.

16:40

Hilsen fra US Virgin Islands

Godserne i Vestsjælland lukrerede i stor stil på slavearbejdet på De Vestindiske Øer. Hør Museum Vestsjælland fortælle om samarbejdet med slavernes efterkommere – og den spændende folkegave i form af tre skulpturer om frihedskampen på øerne.

16:00

Øjenvidner til besættelsen – kan vi stole på dem?

Jøder, sabotører, soldater, politifolk, journalister, politikere, husmødre og mange andre har fortalt om deres skæbner under besættelsen. Dino Knudsen har samlet 220 øjenvidneberetninger, men hvordan afgør man, om vidnerne er troværdige? Historiker og forfatter Dino Knudsen i samtale med historiker Palle Roslyng-Jensen.

16:20

Cypern – midt i historien

Besøg den fredfyldte ferieø med den stormfulde historie, når overinspektør Lars Krants fra Moesgaard Museum fortæller øens spændende historie fra stenalder og bronzealder til tiden som korstogsriddernes ø – og præsentere nogle af de steder, man kan opleve på Moesgaard Museums rejse til Cypern.

16:40

Det vandrende menneske

Krig, afmagt og sult har mange gange i historien drevet menneske mod bedre steder at leve. Bronzealderen og Folkevandringstiden er to næsten glemte kapitler af vores historie, men de rummer stor dramatik og dyrekøbte erfaringer, som stadig er aktuelle i dag. Tag med museumsinspektør og forfatter Jeanette Varberg til Middelhavet, Donau og ældgamle kriser, som bragte store civilisationer til fald.

16:00

At rejse i Ægypten og Sudan

Drømmer du om at stå ved pyramiderne i Ægypten eller Sudan, at udforske Kongernes Dal eller at besøge de imponerende templer langs Nilen? Louise Alkjær, ægyptolog og erfaren rejseleder for Atlantis Rejser med både klassiske rundrejser og specialture, taler med sine ægyptolog-kolleger Elin Rand Nielsen og Mette Gregersen, som begge har arrangeret specialrejser for Dansk Ægyptologisk Selskab i samarbejde med Atlantis Rejser. I november 2017 afholder Dansk Ægyptologisk Selskab for tredje gang en rundrejse i Sudan, som ud over sine mange pyramider også byder på ægyptiske templer, fascinerende landskaber og spændende folkeliv.

16:30

Historie og fysik

Intet i videnskabens historie har vist sig smukkere end den række af opdagelser, som førte til enighed om at acceptere teorien, at den materielle verden indeholder fundamentale elementer. Holger Bech Nielsen og Bent Raymond diskuterer: hvad vi ved om stoffets skjulte strukturer – og dets egentlige substans? Hvor tæt eller dybt kan vi gå ned i naturens godt skjulte hemmeligheder? Er naturprocesserne resultatet af tvangsmekanismer eller bare af rene tilfældigheder?

17:00

17:00

Historiequizzen Live

Oplev DRK-programmet Historiequizzen i en live-udgave. Adrian Hughes udfordrer nogle af programmets kendte historikeransigter i en noget anderledes – og helt og aldeles live – Historiequiz.

17:10

Rantzau. Den hellige kriger

Johan Rantzau var den danske reformations maskinmester – og en bevæbnet en af slagsen. Hans eftermæle handler først og fremmest om en uhyrlig brutalitet, hvilket skyldes hans rolle under Grevens fejde. Hans personlighed og historie vidner om meget andet og åbner renæssancens Europa for os i dag. Samtale mellem præst ved Ribe Domkirke Torben Bramming, aktuel med ”Rantzau – den hellige kriger”, og historiker Tom Buk-Swienty.

17:10

Kras racisme og smukke idealer

USA’s historie kan langt hen ad vejen fortolkes som et urimeligt ægteskab mellem nogle smukke grundlæggelsesidealer og en barsk racemæssig praksis. Dette smertefyldte spændingsforhold blev grundlagt allerede med Uafhængighedserklæringen den 4. juli 1776, hvis centrale påstand om, at alle mennesker er skabt lige, blev formuleret af slaveejeren Thomas Jefferson. Samtale mellem Jørn Brøndal, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved SDU og bogaktuel, og journalist ved Dagbladet Politiken Marcus Rubin.

17:00

Vi giver et Cocktail-party!

Det bliver en straalende Sukces, som i øvrigt ikke er overraskende da, en af de faa Kendsgerninger i Livet er, at et Cocktailparty er morsomt. Fremgangsmaaden for Cocktailing skal her opridses for et lille endnu uuindviet Mindretal, der stadig har til Gode at være Vært og Værtinde for et Cocktailparty. Hvilke Cocktails passer til hvilke Lejligheder ? Skal der serveres Cockatilpindsvin, og hvordan laves et sådant? Fru Frederikke Heick gennemgår Forberedelserne Trin for Trin, og Instruerer samtidig i Takt og Tone for Cocktailing. Denne herlige uformelle Form for Selskabelighed, som for nogle Mennesker rangerer mellem det taabeligste Tidsfordriv opfundet af Mennesker, mens andre derimod mener, det er en herlig uformel, nem og nyttig Form for Selskabelighed.

Find os her:

#historiskedage

 • Her p arkivet er vi ved at hre klar tilhellip
  22 timer ago
 • Se lige hvad jeg skal have p til Historiske Dage!!hellip
  1 uge ago
 • Vi varmer op til Historisk Kagedyst p Historiske Dage 2017hellip
  2 uger ago
 • Praktisk eller frkt? Se undertj gennem 100 r p Historiskehellip
  2 uger ago
 • her er kjolen jeg skal have p til Historiskehellip
  1 uge ago
 • historiskedage
  15 timer ago
 • Yes baprojekt inspiration! historiskedage history nskehallen festival cool denmarkhellip
  1 uge ago
 • Flg med i den nste uges sidste forberedelser op tilhellip
  5 dage ago
 • Historisk Arkiv ser frem til at deltage i Historiske Dagehellip
  1 uge ago
 • Vores plakat klr Dronning Louises bro! Isr med den smukkehellip
  7 dage ago
 • Konkurrence! Brug historiskedage17 nr du tager billeder p Historiske Dagehellip
  3 dage ago
 • This is my 3rd year involved in The Historical Dayshellip
  2 uger ago
 • Prioritering af ting der skal bruges p Historiske dage messenhellip
  19 timer ago
 • Museum Amagers frivillige er i fuld gang med at findehellip
  3 dage ago
 • Practice time with the amazing actors for detvildevestindien pop uphellip
  2 dage ago
 • Der er ikke lang tid til historiskedage i kbh ebbahellip
  1 uge ago
 • Vrede gamle mnd som opvarmning til historiskedage Bgerne er netophellip
  2 dage ago
 • The time has come for me and the lovely vintagehellip
  1 uge ago

#mødhistorien

 • HUSFLID Denne bog er en af mine ynglingsbgerhellip
  1 måned ago
 • HUSFLID Snedkerarbejdet blev tydeligt anset som den vigtigstehellip
  4 uger ago
 • Vores plakat klr Dronning Louises bro! Isr med den smukkehellip
  7 dage ago
 • Vrede gamle mnd som opvarmning til historiskedage Bgerne er netophellip
  2 dage ago
 • Konkurrence! Brug historiskedage17 nr du tager billeder p Historiske Dagehellip
  3 dage ago
 • Temafest med mumieudpakning? Europas high society tog de indrullede gypterehellip
  4 uger ago
 • This is my 3rd year involved in The Historical Dayshellip
  2 uger ago
 • Vi er forelsket i dette katalogbillede fra Magasin du Nordhellip
  1 måned ago
 • Vi varmer op til Historisk Kagedyst p Historiske Dage 2017hellip
  2 uger ago
 • Esther esthersboxofsecrets estherwintherchristensen 1920s besataffortiden gamledanmark gamledage mdhistorien
  3 uger ago
 • HUSFLID Husflidens store opgave som NC Rom shellip
  4 uger ago
 • Sundtoldsmarked S kom programmet for Historiske Dage ind ad drenhellip
  3 uger ago
 • Historiske Dage bliver ekstra fedt i r Repost historiskedage mdhistorienhellip
  3 uger ago
 • Praktisk eller frkt? Se undertj gennem 100 r p Historiskehellip
  2 uger ago
 • Vores fantastiske frivillige! mdhistorien historiskedage frivillige saxo
  3 uger ago
 • DAGENS HUSFLID NC Roms Haandgerningsbog er krydret medhellip
  3 uger ago
 • Gldelig kampdag! 8marts P sndag snakker jeg hndvrk og oprrhellip
  2 uger ago
 • I denne weekend har en omgang nye frivillige vret phellip
  5 dage ago

Kontakt

Store Kirkestræde 1, 4
1073 København K
Telefon: 70 70 72 62 Fax: 32 15 08 44

Nyhedsbrev

Tilbage til top